maanantai 16. syyskuuta 2013

Neuvola for a lifetime

Project maman Katja jokin aika sitten mietti, että miten olisi, jos neuvolassa käytäisiinkin koko elämän ajan. Aina kerran vuodessa olisi tarkastus. Minusta idea on vallan mainio! Lukuunottamatta huonoja kokemuksiani neuvoloista (sen kummemmin yleistämättä), jotka ovat natseja varmasti hyväntahtoisia, mutta idiootteja varsin tietämättömiä esim. kortisonilääkityksen haittavaikutuksista ja ihan liian käyräkeskeisiä, intouduinpa minäkin sitten miettimään sitä, minkälaisen tekstin neuvolakorttiin tänä päivänä saisin.


"Perusterve kohta 27-vuotias nainen, jolla paita väärinpäin ja sukat eriparia. Iho siisti, lukuunottamatta paria finniä. Kuulemma syönyt edellispäivänä suklaata. 
Reipas 5-vuotiaan tytön yh-äiti.
Mielialat kuulemma vaihtelevat, mutta pahin uhma on jo mennyt ohi. Aamuisin vielä kiukkuinen, mutta leppyy nopeasti saadessaan kofeiinia. Nälkäisenä joskus häijy.
Potilaan kanssa keskustellessa tulee ilmi, ettei hän halua kasvaa aikuiseksi. Muistutettu kuinka tärkeää toisten aikuisten seura on ja keskusteltu Aku Ankkojen vaihtamista Etelä-Suomen Sanomiin. Potilas tähän hyvin vastahakoinen.
Kunto heikohko, selvästi ylipainoinen. Pituus mukavasti keskikäyrillä, paino sen sijaan pituuteen nähden reippaasti yläkäyrillä. Kertoo aloittavansa ihan varmasti liikunnan -luulotautia? Lähete jatkotutkimuksiin ja suosituskirje vatsalaukun pienennykseen. Asiakkaan kanssa vakavasti keskusteltu teholiikunnan aloittamisesta ja oikein syömisestä. Meni toisesta korvasta sisään ja tuli toisesta ulos. Lähete korvapolille.
Asiakkaalla selkeä nettiriippuvuus, unettomuutta ja outoja fobioita kuten vesikasvit ja etanat. Kertoo olevansa väsynyt, koska valvoo liian myöhään. Ei osaa nukkua yksin, vaan nukkuu lapsen vieressä. Suositellaan unikoulua.
Potilaalla lyhyt pinna ja kertoo hukkaavansa jatkuvasti tavaroita. 
Muistiongelmia, ei siis muista mitään. Omien sanojensa mukaan pää on ihan tyhjä ja muisti valikoiva. Puhe kuitenkin suurelta osin selkeää ja alkavan dementian merkkejä ei näy.
Selviää tehtävistä ikätasoa vastaavasti ja hienomotoriikka on kehittynyt viime vuodesta.
Selkäsäryt alkaneet tänä vuonna, kehoitettu potilasta jumppamaan ja ottamaan yhteyttä oman terveysaseman lääkärille ja ennenkaikkea pudottamaan painoa.
Kolmenkympin kriisi alkamassa -Seurataan.
Kova vauvakuume ystävän raskauden vuoksi. Kehoitettu miettimään vielä.
Sovittu kontrolli kuukauden päähän ja tehty aikuistensuojeluilmoitus."

Noin siinä varmaan lukisi.

Idea oli kyllä kerta kaikkiaan mainio!

P.S Neuvolantädit älkää loukkaantuko! Uskoni kivoihin ja kannustaviin neuvolatäteihin elää yhä.

2 kommenttia:

  1. "Meni toisesta korvasta sisään ja tuli toisesta ulos. Lähete korvapolille." :D Ihana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, thanks. Itseironiaa on oltava, ei tästä elämästä muuten hengissä selviä.

      Poista

Kiva kun kävit, rustaa jotaki!